Our Story


"Duka med stengods och färg"


Välkommen

Carsten


”fokus på det eleganta rustika dukade bordet”


Ett stort intresse för keramik och stengods har varit min inspiration kring mitt nya livsverk CARSTEN HAVEN STHLM, där jag tillsammans med hantverkare och designar i Portugal har tagit fram stengods serien "Haven".  Min dröm och grundide var att skapa en unik serie keramik i stengods av hög kvalitet, baserad på portugisisk hantverk och gammal tradition med ett tilltalande elegant design.


Resan har varit lärorik och intressant där jag nu står med det färdiga resultat, serien "Haven". En stengodsserie där form och färg kan kombineras till vardag och fest.


Serien "Haven" er handgjort så små personliga olikheter kan förekomma båda i form, färg och lasur.


Välkommen till min dröm

Carsten

Carsten Haven Sörensen:

Född 1969 i Danmark, Frederikshavn. Flyttade till Sverige, Stockholm tidig vår 1998. Gift med Urban Pettersson

Stengods är en keramisk term. Den betecknar både materialet, stengodslera, och föremål tillverkade av det. Stengodslera är en variant av lera för keramiktillverkning med högre andel av mineralen kvarts (SiO2) än lergodslera. Bränntemperaturen är ca 1 200–1 300 °C.


Stengods kan brännas vid högre temperatur så att de sintrar (glasar). Skärven (den brända leran) blir därmed mera hållbar och vattentät. Sintringsintervallet, den period under bränningen när detta sker strax innan leran deformeras, är större hos stengodsleror än lergodsleror. Lergodsleror innehåller en högre halt av aluminium. Även dessa går att sintra men det kräver att man kan styra temperaturen mera exakt under bränningen.


Stengodsleror brukar också benämnas primärleror då de återfinns nära sitt geologiska ursprung. Lergodsleror är s.k. sekundärleror då de med hjälp av vatten förts vida omkring. Anledningen till skillnaden är att kvarts är tyngre än aluminium.


Vår stengods serie "Haven" är handgjort efter våra ritningar och design. Serien är ugns-, microvågsugn-, diskmaskin- och fryssäker.


Färgval inspirerad av den porgugiska staden Porto.


Jag har under några år haft en dröm att designa och producera en stengodsservis i klassisk & elegant formgivning, nu finns den här ….


CARSTEN HAVEN lanserar serien Haven